Om Örkelljung Kommun, pågående grävning och fiberblåsning

Just nu pågår ingrävning av service i Yxenhults området. Ni som skall gräva själva snart kommer JTD och blåser fiber. Då måste ni vara klara med den egna grävningen.

 

BN flyttar nu från Yxenhult, men återkommer när vi har tillstånd från Trafikverket, då vi kan gräva resten på östra sidan av Yxenhult.

 

Vi har ställt frågan till Örkelljunga Kommun om de kan lämna bidrag med 276.000 kronor till fiber längs med Yxenhultsvägen. Vi har ju för lite anslutningar längs med vägen för att det ska bli ekonomiskt rimligt att ansluta sig. Trots det ser vi en samhällsnytta med att gräva fiber längs den vägen nu när vi kan bidra med 440 000 kronor av vårt statsbidrag.

Tyvärr har vi fått ett mycket märkligt svar från tjänstemannen på Örkelljunga kommun. Att nu måste Örkelljunga Kommun sätta ner foten och vi ska vara nöjda med det vi fått och vi ska inte inkräkta på IP Only:s område. Man har glömt att vi i vår förening verkat i Örkelljunga kommun sedan 2015. IP Only har dykt upp först de senaste månaderna.

Mycket märkligt att Örkelljunga kommun månar så om en kommersiell aktör.

Om IP Only överhuvudtaget kommer att gräva fiber på landsbygden i Örkelljunga kommer de som anslutit sig att få betala fullt ut, genom avgifter, vad det kostar att bygga fiber på landsbygden utan statsbidrag.

De kommer även att få uppleva hur det är att vara i händerna på riskkapitalister. Inom ett par år är kanske IP Onlys abonnenter en handelsvara som säljs mellan olika riskkapitalbolag.

 

Under kommande vecka grävs färdigt i Ripe, Tuthult, Åmot och Holma, så när som på de som har anslutning till Trafikverkets vägar. Vi har ännu inte tillstånd från Trafikverket så de får vänta lite till, liksom de i Yxenhult. Egentligen är allt beroende på att grävningsarbetena hittills har gått otroligt fort och bra.

Efter Holma fortsätter vi mot Majenfors på den gamla vägen mellan Västra Haghult och Majenfors.

Efter det flyttar BN sina stora maskiner till Hörby och nya objekt. Kvar i området blir ett par mindre maskiner för slutarbeten och kompletteringar.

 

Fiberblåsning pågår och är nu färdig i de flesta byar där grävarbetena är klara.

JTD kommer nu att börja göra installationer i husen och vi kommer att göra upp en plan med ca: 8 hus per dag. Det är viktigt att vi hjälps åt att ställa upp, själva eller med hjälp av grannar, på de tider vi får tilldelade.

 

Plan med tider för installationer i hus återkommer vi till i kommande vecka.

Installationen i husen innebär inte att vi blir uppkopplade med fiber till nätet det blir vi först när skåpen är kopplade till nodhuset och Zitius tänt upp nätet.

 

 

Vi tror att det blir vid halvårsskiftet.