Om Ekonomi, Anslutningsgrad, Tillstånd och Yxenhult

Anslutna den 12 april 2017

Permanent boende (hushåll) inom vårt område.                237 st.

Totalt antal anslutningar                                                     234 st.

Anslutna boende (hushåll grund för statsbidrag)               187 st.

Vägganslutningar (hushåll, grund för statsbidrag)             27 st.

Anslutna som utgör grund för statsbidraget                      214 st.

 

Det gör 90 % i anslutningsgrad vilket får betraktas som mycket bra.

Vi får tacka ett antal nya vägganslutningar i Yxenhult, Boda och Åmot för det.

 

Ekonomi den 12 april 2017.

I kassan                                          907 377,06

Betalt BN ex. moms.                   8 579 000,00

Lånat                                           4 951 375,00

Återbetald moms.                       1 162 349,00

 

Grävning.

BN har lämnat området, de kan inte gräva mer utan tillstånd och därför återkommer de först när vi har tillstånd från Trafikverket. Det återstår endast ca 4 km. att gräva för dem plus några serviser BN räknar då med att i en följd kunna gräva färdigt.

 

Tillstånd från Trafikverket.

Vi har nu fått återkoppling från trafikverket så nu pågår handläggning av vårt ärende.

 

Tillstånd att borra under järnvägen i Majenfors.

Vårt ärende om att borra under järnvägen i Majenfors kommer inte att handläggas förrän tidigast i augusti månad.

 

Tillstånd från Skanova.

Vi behöver även komma under motorvägen på två ställen. Vi har fått löfte från Skanova att få använda deras rör. Men det kommer att ta tid för de ska först klara ut vilka tekniska krav de ska ställa sedan skall deras jurister fundera på hur ett avtal ska se ut. Så lät det inte i början då var det inga problem och det är en ny lag som ger oss rätt att få nyttja deras rör under motorvägen. Det är därför det inte finns några färdiga avtal eller tekniska krav.

Vi ser det ändå som det bästa alternativet då en borrning under motorvägen är en mycket kostsam historia.

 

Fiber.

JTD har nu blåst nästan allt som nu kan blåsas, innan resterande grävning är klar. De kommer nu att inrikta sig på att få skåpen kopplade och klara tills de ska göra installationerna i husen. JTD vill helst att nätet är klart så de kan få en direkt återkoppling på att signalen fungerar när de gör inkopplingen i husen. Det är därför bokningslistan är med datum långt fram i maj. Någon ny lista kommer inte förrän vi har tillstånd klart från Trafikverket.

 

Egen inkoppling.

Vi kommer att ha ett möte där vi kommer att gå igenom hur man själv kan koppla in sin router. Vi kommer då även att gå igenom utbudet som vi kan ta del av via Zitius. JTD kommer att hjälpa alla som behöver hjälp med den egna uppkopplingen dessutom kan man få hjälp om man behöver ha förstärkare på Wi-Fi. Likaså om man behöver hjälp med att dra nätverkskabel. För alla tjänsterna debiterat JTD enligt prislista med avräknat rotavdrag.

 

Hemsidan.

Vi har problem med vår hemsida, det är svårt att lägga in dokument. Vi ska se över om vi ska byta leverantör av hemsidan.

 

Information på mail.

Det finns några som klagar över att de inte får mail.

Jag sänder mail till alla som angett en mailadress och jag får inga meddelande om att det är mail som inte nått mottagaren.  Jag har fått förklarat att det finns filter som kan ta bort mail och det kan hända när man gör stora utskick och kanske särskilt när man gör stora utskick som hemlig kopia. Att jag gör utskicken som hemlig kopia är av omsorg om era mailadresser så ingen ska kapa dem och använda dem till all möjlig marknadsföring. Kan inte ni som vet om att någon inte får mail hjälpa till med att vidarebefordra mailet så alla får del av informationen.

Som jag skrivit i tidigare mail kommer all viktig information till alla medlemmar även som brev med vanlig postbefordran.

 

IP Only i Yxenhult.

IP Only har tagit ytterligare kunder i Yxenhult. Argumenten de använder är att de är billigare, hur de kan bli det utan statsbidrag, och att de skall använda vårt nät till sina kunder i Yxenhult. Vi har inte blivit tillfrågade och jag tror nog att vi har lite att säga till om i det fallet. Jag tycker att de som anslutit sig till IP Only agerat väldigt osolidariskt mot sina grannar i Yxenhult. Dessutom tycker jag att det är bedrövligt att Örkelljunga kommun släpper loss IP Only och låter dem aggressivt agera inom det område vi verkar.

Bredbandssamordnaren i Örkelljunga har vid våra möten och även i tidningsreferat sagt sig vilja aktivt verka för att vi skulle få en massiv uppslutning av medlemmar från området. Nu skriver bredbandssamordnaren att nu sätter Örkelljunga Kommun ner foten för samarbete med oss och att vi ska vara tacksamma och nöjda med det vi fått. Man blir onekligen förvånad.

Vi har tagit del av det avtal som IP Only har med Örkelljunga Kommun. Ett ganska bedrövligt dokument När en kommun skriver under ett avtal borde det göras av någon tjänsteman som har lite faktakunskap och även är lite kunnig i juridik. I detta fall verkar tjänstemannen oengagerad och okunnig, man har missat det väsentliga i sitt uppdrag, att tillvaratagit kommuninnevånarnas intresse.

 

 

Vi kommer att ha ett betydande och bestående värde på den insats vi gjort i vårt fibernät. De som gått till IP Only kan fundera på vad de har för värde på de pengar de satsat.