Om tillstånd, grävning på egen tomt och installation i hus

Trafikverket.

Vi har nu fått tillstånd från Trafikverket att vi får gräva längs med och trycka undre deras länsvägar. Jim på JTD har gjort ett bra jobb vi fick tillståndet utan några frågor eller kompletteringar. Detta innebär nu att BN kommer tillbaka om ca: två veckor och gräver färdigt i bl.a. Yxenhult och Tuthult.

 

Skanova.

Tyvärr väntar vi fortfarande på tillstånd från Skanova om att vi ska få nyttja deras rör under motorvägen.

 

Järnvägen Majenfors.

Fortfarande är det augusti som gäller för beslut om tillstånd att borra under järnvägen i Majenfors.

 

Hjälp med grävning på egen tomt.

Ni som behöver hjälp med grävning på egen tomt meddela mig omgående så skall jag ordna det med BN och att JTD ordnar ledningsutsättning. Vi gör det för vi ska ha med ett antal vägganslutningar och i de flesta av de fallen får föreningen ordna både ledningsvisning och grävning.

 

Grävning till vägganslutning.

I de fall föreningen nu bekostar grävning till vägganslutning noteras det och när den aktuella fastigheten senare skall anslutas till fibernätet debiteras fastigheten förutom insatskapitalet, då även för de kostnader föreningen haft specifikt för bl.a. grävning till den aktuella fastigheten.

 

 Installation i hus.

På måndag 15 maj börjar JTD med två speciella arbetslag att installera fiberenheter i hus enligt den tidigare utsända listan. Listan finns även på vår hemsida: www.hannabadsfiber.jimdo.com

Vi vill betona att installationen inte medför att huset får direkt tillgång till fiber. Det återstår en hel del kopplingar i skåp och nodhus. Som vi tidigare skrivit är lämpligast platsen att placera fiberenheten på insidan av yttervägg där fiberledningen kommer in i huset. Från fiberenheten drar man sedan en nätverkskabel till den plats som är lämpligast för routern.

De som senare vill ha hjälp med nätverkskabel och att koppla upp router och WiFi kommer att erbjudas hjälp.

Vi återkommer till det vid ett kommande möte.

 

 Kommande installationer i hus.

När grävningsarbetena är klara kommer vi med en ny lista över inkoppling av resterande hus.

Det är betydligt lättare att göra installationen i ett hus om man kan få en återkoppling om att signalen kommer fram till nodhuset.

 

 För dagen.

JTD koppla just nu upp skåp och kommer att succesivt tillföra mer personalresurser när tryckningarna under vägarna är klara och fibernätets olika delar kan kopplas ihop.